12.3.2018

Värit ovat valoa

Väärä maali on kuin muovinen filtteri valon edessä


Toisilla on sävelkorva. Toisilla taas värisilmä. Minulla on värisilmä. Se erottelee lämpimät ja kylmät värit, säälimättömästi kaikki eri värisävyt. Se on synnynnäistä, eikä suinkaan piirre, joka kielii pikkutarkkuudesta tai nipotuksesta. Tässä tapauksessa päinvastoin.

Urakkasopimukseen kirjattiin ylös: Uula pellavaöljymaali. Sävy 50% maavihreä. Olen sekoittanut kaikki talomaalit itse ja värit ovat luonnonpigmenttejä. Luonnonpigmentit elävät valossa ihan omalla tavallaan, koska värihiukkaset ovat syntyjään erimuotoisia ja -laatuisia maa-aineksia, kivimurskaa ja kristalleja. Kyse on nyt talon viimeistelymaaluksesta eli siitä, joka piirtää talon profiilin taivasta vasten: päätyjen otsa- ja tuulilautojen väristä.

Kattourakassa on ollut kieltämättä logistisia haasteita: miten saada eri vaiheiden materiaalit ajoissa työmaalle. Pikkupitäjän rautakaupasta ei löytynyt Uula-merkkistä maalia. Sitähän voi ajatella, ettei sillä merkillä ole niin väliä, koska hyllyssä on Lappi-maalia, jonka etiketissä lukee "perinteinen ulkoöljymaali". Sitäpaitsi, onhan värikartat keksitty, ehkä mummu ei vaan tiedä.  Toimelias ja kiireinen yrittäjä valitsee värikartasta "oikean sävyn" - todennäköisesti huonossa valaistuksessa. Ymmärrän ajatuksenjuoksun. Ja jos ei ole värisilmää.

Otsalaudat oli saatava työmaalle valmiiksi maalattuina - ja öljymaali kestää kuivua "hiton kauan". Lappi-maali on ehkä joskus ollut aito pellavaöljymaali, mutta nykyään se kuulemma sisältää alkydia ym lisäaineita. Lisäaineita ei tarvitse mainita maalituotteiden etiketeissä. Sosiaalisessa mediassa maalia kehuvat ne, jotka ovat maalanneet sillä 20 vuotta sitten... Mutta tuoreista kokemuksista voi lukea: "lohkeili jo kahden vuoden päästä". Toki maalausolosuhteet vaikuttavat. Jos maalissa on alkydia (lue: muovia), joka luo maalin pintaan joustamattoman kovan kosteutta läpäisemättömän pinnan,  lieväkin puun pintaan jäänyt kosteus saattaa johtaa maalin lohkeilemiseen. Epämääräisillä lisäaineilla muunnellun öljymaalin kuivumista ei uskalla hallita kuivikeliuoksella, kuten aidoilla pellavaöljymaaleilla maalatessa. Oikea pellavaöljymaali on niin armollinen ja turvallinen maalata...

Tässä vanhempi kirjoitukseni Miksi maalata pellavaöljymaalilla.

Kattoremontti ei ollut edes päässyt kunnolla alkuun, kun vihreät otsalaudat olivat jo kuivumassa.  Optimistina olin toiveikas, että olisipa väri edes sinne päin... Olin ajatuksissani varautunut siihen, että maali olisi hankittu kanssani suoraan maalin valmistajalta eikä rautakaupasta. Maalin pigmenttipitoisuus ei ole niin millintarkka, koska otsalaudat elävät omassa valossaan ja korkeudessaan. Mutta väri, sen sävy, lämpö ja elämä valosssa! Argh...

Kuvassa näkyy viileän mintun väriset otsalaudat. Rännilaudat on jo uudelleen maalattu Lappi-maalilla, jonka sävyn olemme yhdessä valinneet värikartasta. Oli pakko tyytyä lähinnä "oikeaan väriin", koska ulkomaalien värikartta on erittäin suppea. Mutta se on kylmä väri, jonka uudet rännit tosin peittävät.

En tiedä miten etenisin. Uskaltaisinko maalauttaa vielä päätyjen otsalaudat oikealla pellavamaalilla jossa aitoja pigmenttejä? Niin että se Lappi jää alle pohjamaaliksi...vai ainnanko mennä vaan sillä "melkein oikealla" öljymaalilla ja värillä...


Vihreä ja vihreä.



Kysyvä ei tieltä eksy, joten otin yhteyttä sähköpostitse Lappi-maalin valmistajaan:


Mitä Lappi perinteinen ulkoöljymaali sisältää? Sisältääkö maali alkydia? 
>Lappi öljymaali perustuu luonnon öljyihin eikä sisällä yhtään alkydiä.
>Pigmentteina käytämme luonnon pigmenttejä valmissävyissä mutta muut sävyt sävytetään myymälässä synteettisillä pigmenteillä.
Miten maali eroaa esimerkiksi Kymen Palokärjen/Antiikkiverstaan pellavaöljymaaleista?
>Teknisesti tuskin kovinkaan paljon. Jokaisella maalitehtaalla oma reseptinsä perinnemaaleille. >Lappia on tehty vuodesta 1946 saakka.
Voinko itse sävyttää Lappimaalia esim toisella pellavaöljymaalilla tai pigmenteillä?
>Pigmenteillä kyllä voit sävyttää itse.
Sain Lappimaalin sävyä tuunattua oikeaksi sekoittamalla siihen toista aitoa pellavaöljymaalia (Antiikkkverstaan maali)
Onko tämä mielestänne ok - vai voiko eri maalilaatujen sekoittamisella olla haitallisia vaikutuksia? 
>En usko että on mitään haittaa tästä koska tietääkseni Antiikkiverstaan maali on myös perinteinen öljymaali ilman alkydiä yms.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti